måndag, december 24, 2007

God Jul!

Människor är snälla dom, igår kom rörmokaren och en elektriker hit och bytte ut det som hade brunnit. Jag får skriva mer sen för nu står familjen i farstun och väntar på mig, för nu ska grannen ut och huggas! God jul!

söndag, december 23, 2007

En annorlunda jul

Så igår gick äntligen bilen från Stockholm, ner mot Gotland med hela familjen. Lite Tycon varning som alltid, vi hoppade först in i en överlastad bil sen gick pappa och lassade in det sista på oss. På färjan satt vi och pratade om hur mysigt det skulle bli att komma till stugan och tända en brasa och vänta tills huset hade blivit varmt. Äta en macka och dricka en öl. Huset stod kvar,  men när vi kom in stack det i näsan och det låg ett gul-brunt lager i dom rummen som hade varit öppna mot hallen. Elpatronen som styr värmen hade brunnit verkade det som. Som tur var hade branden inte spridit sig och när det hade brunnit får vi nog aldrig reda på. Natten räddades med att hela familjen kröp ihop i det minsta rummet. Det var nog 15 år sen hela familjen sov ihop i ett rum, så lite mysigt var det iaf. Nu hoppas vi att rörmokaren snart kommer över så vi slipper åka tillbaks till Stockholm och fira jul... Det är kallt!

tisdag, december 18, 2007

En efterlängtad dag

Nu är julen kommen, nu är julen här, lite mörk och kulen men ändå så kär....(Karl-Bertil Johnssons julafton) Shit vad jag har sett fram emot den här dagen, för idag började mitt 14 dagars jullov. Har varit super stressad och nervös i 2 veckor inför gårdagens föreläsning ute på Biskops-Arnö. Det är skillnad att föreläsa för företag som ska inspireras  än en hungrig klass jämnåriga skit duktiga bildjournalister. Men det löner sig alltid att förbereda sig noga. När jag satte igång blev det dock blankt i huvudet, framför allt för att det var ner släckt i klassrummet så jag inte kunde se vad det stod i mitt stolpmanus. Men efter en stund rullade det på och då var det super roligt. Sköna elever som definitivt kommer höja ryktet om svenskt fotografi ute i världen. I morse blev jag dock tvungen att stiga upp snor tidigt, hade min sista lämning till Tyskland. Så nästa vecka kan du kolla in Der Spiegel och se hur det blev nerifrån Puna! 

lördag, december 15, 2007

Snart hemma

Damn vad det är mörkt här, sitter i Helsinki och väntar på mitt flyg som ska ta mig hem. Flygresan gick smärtfritt inga skrikande barn eller pruttande gubbar, hade tänkt jobba men så fort jag satte mig ner somnade jag. Typiskt, och precis innan jag stack från lägenheten fick jag reda på att jag missade två till jobb. Men that is life, från och med tisdag har jag semester....!

fredag, december 14, 2007

Dålig start

Jag kan höra min egen puls när jag vaknar, dunk-dunk-dunk-dunk. Klockan har inte ens ringt och jag vaknar enbart för att jag behöver kissa, men vintern har krupit lite närmare Delhi och det är svin kallt i lägenheten så jag ligger kvar. Magen kurrar och hjärtat slår fortare, jag vet att jag inte har någon frukost och måste gå ner till marknaden för att köpa bröd. Hjärtklappningen beror på att jag har vaknat sjukt stressad, har tusen saker som ska göras i dag (det är iaf vad jag tror, men i själva verket är det ganska lugnt). Men mitt dåliga humör fortsätter och blir inte bättre när jag snittar min tumme med en kniv som det vore en tulpan. Iof har jag nog varit på dåligt humör sen igår, en tidning ringde upp och frågade om jag kunde göra ett jobb nu i helgen. Storyn var så jäkla bra så jag våndas hårt av att jag inte kan göra den. Att kunden var en riktigt bra kund gör ju inte mig gladare att sen min agent inte hade tid att prata med mig gjorde mig ännu grinigare. Fast så här är det varje gång, ska man åka hem tidigare av nån anledning så dyker det alltid upp roliga jobb precis när man lämnat landet. Det är bara ta ett djupt andetag och (skrika jävla skit balle) tänka det kommer fler chanser, du kan inte vara överallt.

torsdag, december 13, 2007

Lucia med svensk kolonin


Sen pga jobbet missade jag luciatåget men han precis lagom för att inmundiga mitt första julbord och glögg. Lucia firande är tydligen en klassiker på svenska ambassaden här i Delhi, svensk kolonin var på plats och det var även jag. Mumsade i mig prinskorvar, sill och potatis och allt en svenne-banan kan önska sig. Godnatt

Lucia

En liten nakenråtta väckte mig i morse, sjungande (halvsjungande, för att hon knappt hade vaknat) en lucia sång och fäktandes med sitt plastljus. Det var iaf väldigt mysigt att sitta i Delhi och se och lyssna på 5-åringen hemma i Stockholm. Nu är det inte många dagar kvar innan jag lyfter mot Stockholm, förstår inte riktigt ur jag ska hinna med allt. Nu är det sista rycket på klappjakten, sen hem och välja bilder till föreläsningen och planera januari och februari. Har trillat in några förfrågningar och ska bara se till så att dom inte krockar. Käka några lussebullar åt mig också, hoppas få några på ambassaden ikväll men man vet aldrig.

onsdag, december 12, 2007

Godmorgon!

En riktig skön morgon hittills, vaknade hade inte drömt massa konstiga saker (har nämligen drömt en massa konstiga drömmar dom senaste nätterna). När jag ligger i sängen och snoozar får jag extremt lust på nybakat bröd och färskjuice. Ner till bagaren, beställde juice på vägen, plockar upp några nybakade rosti (mjukt tunt platt bröd, typ som nan). Sen tillbaks till juice mannan, han känner igen mig nu och sa bara att jag skulle komma förbi i morgon eftersom jag inte hade jämn växel. På vägen hem cyklar mjölkbudet förbi, fyra skinande mjölkkannor skakar till när han sneddar förbi mig. Och det bästa hände precis, jag bor på tredje våningen uppe på taket och att se ett huvud sticka upp vid terrasskanten känns inte helt naturligt. Men likt Sickan i Jönssonligan på Mallorca stack det helt plötsligt upp en liten indier som renoverar fasaden bredvid. 

tisdag, december 11, 2007

Varning för nörderi!

Efter att jag installerat Leoparden har det mesta gått utför, vissa saker har absolut inte med Leoparden att göra utan pga min käre vän Robert Henriksson. Robert rår inte för det men leoparden skulle jag inte ge bort till min värsta fiende. Ingenting funkar som det ska och min cd/dvd läsare/brännare har verkligen ballat ur. Men mitt största problem är det som Robert har orsakat, för nån vecka sen skulle jag skicka över en bild till Fotografi till salu som nu hänger på galleri Kontrast. (BTW så borde ni gå in och kika på utställningen, har hört att det hänger mycket fint) Jag insåg efter en stund att min kalibrering av min skärm sög, så jag ropade på hjälp och till min undsättning kom Robban. Han mailade över en färgprofil som enligt honom skulle passa min skärm. För er som är på väg att sluta läsa nu ska jag försöka förklara. När jag gör i ordning bilder på min skärm ser dom perfekta ut eftersom jag ser färgerna som jag vill ha dom. Men det spelar ingen roll om det ser bra ut på min skärm om det inte stämmer överens med den gemene färgverkligheten. Så man kan säga att jag levt i min egen värld under några år och min bilder som jag tyckt sett bra ut hos mig har förmodligen sett piss ut hos dig, dvs jag måste göra om hela mitt arkiv, hemsida etc... Så tillbaka till problemet, när jag nu sitter och gör ut bilder till föreläsningen ser grundbilderna skit ut från början, spruckna och vissa oanvändbara! Nu under morgonen har jag suttit och försökt ladda ner olika program från Nikon, (capture NX, tex är bättre program att öppna bilder i och göra småjusteringar än Photoshop) det finns ju en uppsjö med program som kan "lura" datan i bilden och få fram mer info än vad som finns i bilden och på så sätt göra bilden användbar igen. Men ingen av programmen funkar till det fantastiska jävla skit leoparden!!!!! 

måndag, december 10, 2007

Va fan????

Hur tänker man egentligen när man låter Alex Schulman blogga från Nobel festen? Eller hur tänker man när man släpper in honom där? Få saker jag blir tokig på och få människor som jag verkligen inte gillar och han är en av dom. Jag vet att jag inte borde bry mig och det ska jag inte från och med NU! 

Skadad


Har sprungit runt på stan och letat efter "den" bilden, tillslut hittade jag till stället där den kunde tas. Jag kan inte riktigt berätta allt eftersom det är en julklapp men den blir fin iaf. Och jag upptäckte nått nytt med Indien och foto. För att ta bra street bilder ska man inte gå runt utan bara sätta sig på ett bra ställe och vänta, jag satt i 40 min och bara iakttog  folk som jag gick förbi och tillslut hittade jag en bild som kändes bra och jag fångade den. Så när jag kommer tillbaka ska jag hitta fler ställen där jag kan fånga folk på bild. När jag sen var på väg tillbaka för att köpa lite julklappar (nu låter det som det är det enda jag gör men det tar tid här i Delhi att hitta det som är bra) blev jag attackerad. Precis när jag satte foten ut i gatan var det nått som åkte rakt in i ögat. För ett ögonblick såg jag ingenting, det brände till och jag fick panik, bilar svischade förbi och jag lyckades hamna på en refug, såg fortfarande ingenting. En liten stund senare trodde jag att det blivit bättre så jag försökte shoppa vidare, det gick inte, in på Mc Donalds beställde nått lätt och baddade ögat. Det blev lite bättre, jag bestämde mig för att åka hem men hamnade istället mitt i en stor demonstration som spärrade av den stora gatan utanför. Så med ett skadat öga och några påsar presenter försöker jag plåta eländet, det gick sådär men nu är jag iaf hemma.

lördag, december 08, 2007

Mr muscle

Varje gång jag har varit borta längre perioder har jag alltid tänkt att jag ska börja träna. Kunna komma hem med en vältränad kropp och vara mästare på kung-fu. Jag har lyckats träna i max 3 veckor, sen har jag oftast åkt ut på jobb och bara glömt bort att plocka upp det när jag kom hem... Så nu gör jag ett nytt försök, varje morgon sedan några dagar tillbaka gör jag morgongymnastik.  Låter väldigt mycket 50-tal och det är det säkert, mamma och pappa har gjort det varje morgon så länge jag kan minnas. Det började väldigt ynkligt och jag kan inte direkt säga att jag är på topp än, men jag kan nu röra mig dagen efter iaf. 60 situps, 25 armhävningar och 30 rygglyft det är iaf en start. Så min plan är att i jan när jag kommer tillbaks från jullovet börja på Yoga sen har jag tagit med klätterutrustningen och hoppas också hitta nån form av kampsport. Känner jag mig själv så ska jag vara glad om jag gör lite morgongympa nån gång i veckan. Men vi får se. Nu ska det brunchas med grannarna.

fredag, december 07, 2007

Hemma

Nu är det faktiskt bara 8 dagar innan jag är hemma i Sverige igen, tiden går så sjukt snabbt. Pratade med Clarenskan på telefonen idag. Gick igenom föreläsningen och det är en hel del att förbereda innan jag är klar. Men det är kul att gå igenom och bolla och vända ut och in på sig själv. Lyxade till mig en italiensk lunch idag nere i kolonial kvarteren. Vi kallar dom så just för att det bara springer runt hemmafruar, diplomatbarn och annat löst västerländskt folk. Lite dyrare och väldigt mysigt men ändå ganska knäppt. Tänk om det skulle finnas nått sånt i Stockholm? På vägen hem sprang jag in i kvarterets telefon kille som hade gjort sig lite fredags fin i sin rosa tröja.

torsdag, december 06, 2007

Dagens nyhet

Just nu toppar den här nyheten Hindustan Times första sida. Det handlar om ett par barn som har övergett sina gamla föräldrar. Tydligen så är det så att är du vuxen och har riktigt gamla föräldrar och överger dom så åker du på böter och fängelse!

En sak till!

Glömde ju bort att jag hade tänkte tipsa om den bästa bloggen just nu, gå in och läs Moa Karlberg's texter. Inte nog med att hon tar grymma bilder hon skriver underbart också!

Julkrubban

Var på en fantastisk marknad igår, eller egentligen var det samma saker i varenda stånd men maten var himmelsk. Det var precis som i Singapore, massa små matstånd med olika godsaker. Jag åt på "Momo Mia", momos är dumplings på indiska, och dom här var ljuvliga. Smälte i munnen, handlade lite mer julklappar och åkte hem sen. Bilden är julkrubban i centrala Delhi, Jesus är ersatt av 20 kaniner.

onsdag, december 05, 2007

Vintern är här

Har frusit som hund i natt, vintern börjar närma sig Delhi också. Fast här har jag fått förklarat för mig går allt super snabbt. Just nu är det höst, den pågår i ca en månad sen är det vinter som pågår i ca en månad också sen vår lika kort och sen sommar. Så i februari börjar det bli varmt igen. Fast det är bara nätterna som är kalla dagarna är ljuvliga, just nu är det så där härligt varmt som det kan vara på våren när snön fortfarande ligger kvar och solen gassar. I natt blir det sovsäck nu ut och leta julklappar och äta lunch, för att sen sätta mig mig föreläsningen igen. Så mycket och så lite, förstå du vad jag menar då? Bilden, det är mina valpar på gatan!

måndag, december 03, 2007

Vuxen poäng...

Jag samlar barnsliga vuxen poäng just nu, eller egentligen handlar det inte om vuxen poäng alls utan mer att jobba bort en fobi som jag har. Min bankfobi är fortfarande jobbig men det blir bättre, idag har jag vågat logga in flera gånger och betalt räkningar i tid etc. Känns mycket skönt även fast du kanske tycker att jag är lite efterbliven som är stolt över det här. men vi har alla våra issues. Dagen har gått åt att jobba ut dom resterande bilderna från Yoga centret, eftersom det är första gången jag jobbar för Der Spiegel så har jag lagt ner sjukt mycket tid på kopiorna och urvalet. Lite överarbetat men fick precis ett mail från dom och dom var jätte nöjda med materialet så det känns iaf skönt. Lämnade 20 bilder som ska ner till 2-4 sidor, ska bli spännande att se hur det blir. Nu hoppas jag bara att dom hinner betala fakturan så jag kommer kunna köpa lite julklappar också. Veckan är annars ganska tjock, ska plåta två lösa pitchar till agenturen och ska göra i ordning föreläsningen som jag ska hålla på Biskobs Arnö när jag kommer hem. Börjar bli lite nervös inför det, måste bara få ner allt som jag ska säga i stolpar.

söndag, december 02, 2007

En sak till

Glömde ju säga det, jag har uppdaterat min portfolie så gå in här och kika på den.

Första advent!

Året har ju gått ruggigt snabbt nu är vi tillbaka i december och idag är det första advent. Tyvärr blir det inga lussebullar eller glögg för min del (vilket jag just nu saknar). Men jag kom precis från en super trevlig grann brunch. Håller på att fundera på hur min blogg julkalender ska utformas så just nu är vi lite sena men den öppnar snart... Nu ska det jobbas ut dom sista bilderna från Yoga centret.