fredag, september 14, 2007

Tusen miljoner grejer att göra på soffan...

Nästa vecka är helt tjock och även denna egentligen men det enda jag orkar göra är att ligga hemma på soffan. Är fan i mig helt slut efter sommaren. Har inte orkat betala räkningar, fakturera, ansöka om visum till det land jag ska flytta till om en månad. har iaf funderat väldigt mycket på allt som sades och hände nere i perpignan. Förra året tänkte jag att jag skulle kolla runt lite var jag låg någonstans internationellt. Så jag gick runt till olika agenturer och byråer, fick en del fina erbjudanden men valde att stanna kvar på WpN. Men det mest intressanta mötet var på Getty, jag visade upp min portfolie och blev sågad vid knäskålarna på ett nästan aggressivt sätt. Mina bilder var dussin bilder som han hade sett tusen gånger tidigare, var fan fanns mitt bildspråk! Det är väldigt lätt att slås ner av en sån här grej, men 10 min senare hade jag möte hos Corbis. Här var det tvärtom, dom hade inte sett något liknande, tyckte det var sjukt bra och ville inleda ett samarbete. Dom hade montrarna mitt emot varandra och så olika åsikter. I år var det inte lika extremt men den här världen består bara av smak och tycke, visst finns det bilder som nästan alla gillar, ett generellt bildsnitt. Och det är väldigt lätt att trilla dit i den fällan, att vilja vara omtyckt av alla. Att börja ta bilder på ett visst sätt som attraherar gemene man. Men vilken väg går man då? Inte sin egen iaf. Pratade imorse med en polare som var sugen på att börja plåta med en tilt-shift-lens, han undrade om det var ok enligt dom press etiska reglerna. DET FINNS INGA REGLER NÄR DET GÄLLER ATT UTVECKLA OCH EXPERIMENTERA! Du är den enda som sätter dom, eller begränsar dig själv! Sen kommer det alltid komma nissar som inte gillar det du gör och sågar det eller säger att det inte är moraliskt att visa verkligheten på det sättet. Men kom ihåg att det enda kapitalet som är värt något är ditt förtroende!
Jag kommer säkert återkomma till det här ämnet för det är alldeles för många tankar som snurrar omkring om det hela.

5 kommentarer:

Calle sa...

Det verkar vara på mångas läppar att använda tilt&shift just nu.

Vincent Laforet's bildspel är ju tokigt härligt.

http://www.nytimes.com/packages/html/magazine/20070531_VINCENT_FEATURE/blocker.html

Anonym sa...

Tack! alltid bra ord.
/copy masta

robnor sa...

Intressant läsning. Det här med bildspråk är väldigt intressant. Att "våga" vara personlig och verkligen köra sin egen grej. Har en kompis som är grym som tusan men som också som irriterar folk för sina bilder. Hans bilder syns snart i magasin i hela världen men några pengar tjänar han inte. Han blir kontaktad eller kontaktar rätt magasin och får sedan ex antal sidor i oftast perfekt tryck och layout. Allt detta för en "symbolisk" summa.
Jag har tyvärr inte denna speciella bildstilskänslan... Eller rättare sagt att den "traditionella" gubb-pressfotografin sitter i mig. Men ibland kanske jag gör undantag. Men sådant ser sällan jag, oftast kompisar som påpekar detta.
Själv så tjänar jag inte märkvardigt mycket pengar, men iaf betydligt mer än honom, på att springa runt på 5min-jobb som dagstidningarna vill ha. Det blir oftast kapade bilder, sunkigt tryck och då&då felaktig byline eller total avsaknad av den.
Men ibland måste man överleva och ta bilder som KUNDEN vill ha... Oftast har kunderna redan en speciell bildstil som passar just dem och som skiljer sig lite från konkurrenten.

Men detta är bara högst personliga åsikter från lilla jag... Hoppas du hade det trevligt och givande nere i Perpignan. Jag känner väl till de "blackouter" man kan få ibland och man inte orkar göra någonting. Då måste man få tid, luft och ro! Sedan kan man ösa på igen. Det tar väl bara olika lång tid.

Sköt om dig och hör gärna av dig så jag får bjuda på lunch!!!
/Robin Nordlund

Martin von Krogh sa...

Fast Robin, du har ett eget bildspråk, du om någon kämpar ju hårt för att utveckla dig. Det har ju hänt en väldigt massa med dig sen förra sommaren bara. Det jag menar är att man ska göra sin grej, vare sig folk tycker att man är kass eller inte. Och du har en speciell bild känsla, sen behöver inte det vara arty party eller nått liknade. Och jag är mycket väl medveten om kundens krav på ett visst bildsätt som dom gillar. Speciellt på bladet, där man får balansera hela tiden. Jag beundrar dig för det du gör och det gör du jäkligt bra! Man behöver inte åka jorden runt och ta oskarpa bilder för att ha ett eget bildspråk, båda alternativen ska vara lika accepterade. Det handlar ju om vad man trivs med och vad man själv vill, sen kommer det alltid finnas tråkmånsar som ser ner på en av olika anledningar och det jag menade är att det är väldigt lätt att slås ner av sådana. Vare sig om dom tycker att man är en gubbfotograf eller för artyparty eller slätstrukna, så finns det en väldigt massa tyckare där ute som alltid kommer tycka det ena eller andra. Ser fram emot en lunch på stan! Kram

Anonym sa...

http://www.nytimes.com/packages/html/magazine/20070531_VINCENT_FEATURE/blocker.html

Cool tilt-shift bilder av Vincent.

/Adrian