torsdag, oktober 30, 2008

Äntligen!!!

Så var dagen D här för min datorhaveri, i slutet på sommaren rasade min hårdisk på min mac book pro och det visade sig vara det värsta felet som kunde uppstå. Tydligen så funkade det inte bara att koppla in hårdsiken och suga ut all data. Utan dom var tvungna att hitta en batch (en del i hårdisken) som var tillverkad under samma period som min hårdisk för att sen ersätta min trasiga batch. Jag fattar hälften, men nu lyckades dom iaf rädda all data på disken och allt jobb som jag gjorde sista veckan i juli är nu räddat. 9400 kr gick det på, saftigt men värt alla pengar då man ju inte kan resa tillbaka i tiden. Men nu har jag en fråga till dig, eller till någon som är bra på externa hårdiskar. Just nu håller jag på att fundera ut ett nytt säkert system för att lagra alla bilder, tidigare har jag gjort en idiot sak som jag bara haft tur att det gått så bra som det gått. Jag har alltid haft med mig min hårdiskar med alla bilder jag tagit digitalt när jag baserat mig utomlands... Smart, nja idiotiskt. Men nu innan det händer något tänkte jag sätta upp en NAS server hemma och en backup på ett annat ställe, men jag undrar lite om det är någon som har nån erfarenhet av detta. Dom hårdiskar jag kollar på är Buffalo linkstation 2 TB och Synology NAS DS207S. Alla tips och tankar mottages tacksamt. Till dess en bild från i somras när Georg Riedel och Sarah Riedel gjorde en liten konsert för familjen nere på vårt ställe på Gotland.

3 kommentarer:

sugplopp sa...

Burr. HDD-krascher är mardrömmar.

Angående backup och redundans så kör jag periodiska backuper på dvd efter kronologi. Dessutom kör jag backuper på en time capsule. Den har ju dessutom usb-port som man kan utöka med hub och trycka in flera usb-diskar i. Jag har inte experimenterat med RAID av diskar inpluggadei TCn, men det finns säkert freaks som gjort.

Ditt problem är, antar jag, att du fotar mycket, du fotar .nef och du sitter på utrustning som släpper ur sig stora bilder, så frågan är om du egentligen inte skulle bygga upp en filserver istället för NAS. 2 Tb är mycket, men inte löjligt mycket.

Det bästa med NAS är att det går att köra RAID - 2 eller flera diskar som speglar varandra. Kraschar en får man en varning, köper en ny, drar ur den kraschade och trycker i den nya. Omedelbart kopieras data över från den första. Utan driftstopp. Grymt.

De du skriver om verkar vettiga. Men kanske lite utrymmesklena. Räkna lite på hur mycket ditt fotobibliotek växer i månaden. Nef-filer plus några tuschningar. Bla, bla, bla...

Hej!

6ft5 sa...

Hur mycket utrymme behöver du? Slakta en gammal mac. Sätt i flera diskar och installera OSX Server. DÅ kan du hämta grejer utifrån och ladda upp om du behöver. Det är säkrare och stabilare och behöver inte kosta skjortan. Alternativt kika på en linuxserver, tex Ubuntu. Enkelt att administrera och inte heller så dyrt.

Pierre Andersson sa...

Kolla in Drobo! Kombinerad NAS (om man vill) och Raid, men superenkel att hantera. Kolla videon på www.drobo.com, fantastisk burk.