måndag, januari 25, 2010

Happy days!
Jag börjar äntligen komma i ordning här nere i New Delhi, köpt nytt skrivbord med grymt snygg stol till, fixat internet med bra uppkoppling, betalt räkningar, förra månadens och nästa. Dvs jag var i tid för engångsskull. Har redan plåtat mitt första uppdrag för en Australiensisk (hur stavar man det här egentligen) magasin. Enkelt och roligt uppdrag, universitets porträtt. Var ute och käkade lunch idag med två fotograf vänner och det som alla snackar om inför tävlings resultaten är tre bilder. En av bilderna har min käre vän Romana Manpreet tagit och resten är bilder som fått väldigt mycket uppmärksamhet också. Om vi börjar med Romanas bild som är på en IED som exploderar 20 meter framför honom, bilden tycker jag är fantastisk och jag hoppas den vinner inte bara för att jag känner Romana utan för att med en bildtext så är bilden helt fantastisk, den har blivit publicerad överallt som en av årets bästa bilder, bla i Life. Bild två är tagen av Julie Jacobson och är en väldigt kontroversiell bild som fått ordentligt med uppmärksamhet världen över, främst för att det är den första så vitt jag vet bilden på en död amerikansk soldat. Det kontroversiella var att AP som Julie jobbar för gick emot anhöriga och militären, dom fick förbud att publicera bilden men skickade ändå ut bilden till alla sina kunder. Bild tre är tagen av David Guttenfelder och har också fått duktigt med publiceringar och visar hur en amerikansk soldat står och besvarar en attack i bara kalsongerna, och det är inte vilka kalsonger som helst utan ett par rosa med texten NYC (new yor city). Det som det spekuleras om är att nån av dom här bilderna kommer ta hem dom stora priserna i år. Pulitzer world press etc. Vilken tycker ni? Jag pratade också med en god vän som sitter med i årets jury av POY och vi diskuterade alla tre bilderna härom dagen uppe på kontoret hos AFP. Och även fast man kan hoppas att juryn är proffsig nog att inte välja sina fotografer så berättade han att så inte var fallet, enligt honom har AP flera gånger premierat sina fotografer i WPP före bätter bilder som tillhörde konkurrenten, vi hade också ett långt snack om detta. Mer om det senare. Nu vill jag höra vad ni har att säga om dom här bilderna först.

5 kommentarer:

Ung fotograf i Bombay sa...

Rökpelare och död kopplar man direkt till krig och hemskheter. Rosa kalsonger kopplar man däremot till den sömniga tryggheten i hemmet. Guttenfelders bild går emot kopplingarna och ger en ny, intim bild av soldaternas absurda vardag.

Joel sa...

Bild ett och tre är båda fantastiska. Tvåan däremot är ju som du säger mest kontroversiell eftersom AP distribuerade ut den till sina kunder. Rent bildmässigt tycker jag dock inte den kan mäta sig med någon av de andra.

Martin von Krogh sa...

Ung fotograf: Intressant, jag håller ju inte med, men det är ju det som är det roliga med bilder alla tycker olika. Krigsbilder är svåra, vissa kan vara bra innehåll och det räcker så medan andra växer nått otroligt med rätt text till. Jag tycker trean är för amerkansk nationalistisk, och är mest spännande för en amerikansk publik. Hade bilden varit lika bra med att par vita kalsonger. Den hade ju tex aldrig skickats ut om killen hade byxer på sig, då hade den tom varit kass bild.

Joel: Hur menar du Joel? Tycker du tvåan är överlägset bätter bildmässigt eller tråkig? Har du några andra bilder som du tror kommer vinna?

Experience Gifts sa...

I am guessing that the picture Manpreet has taken is the one at the top.

All three pics are amazing and definitely you would win a prize. Actually just to relieve the curiosity, you would win the third prize :) (I read the next blog post first :))

Experience Gifts sa...

I am guessing that the picture Manpreet has taken is the one at the top.

All three pics are amazing and definitely you would win a prize. Actually just to relieve the curiosity, you would win the third prize :) (I read the next blog post first :))