måndag, april 27, 2009

snabb bloggat

Läget här är vansinnigt, ingen bryr sig knappt nån access. I natt tåg genom djungeln för att ta oss längre upp till stridigheterna, min fot håller på att ruttna och jag har svamp i skrevet. Solen skiner.

fredag, april 24, 2009

Tiden den bara springer och springer

Det är ruggigt vad tiden springer iväg när man har det som roligast. Idag måste jag börja packa ihop min lägenhet, drar imorgon till Sri Lanka på jobb. och när jag kommer hem igen så har jag bara en dag på mig att lämna lyan innan jag drar till Assam. Kul med mycket jobb, ibland kan det vara bra att släppa taget om en trygghet och tvinga sig själv att snäppa upp sig lite. BTW, när jag nu inte skriver lika mycket här kan ni faktiskt hitta mig på Twitter, i min microblogg. Kan stolt berätta att Britney Spears faktiskt följer min blogg där!!!! En annan glad nyhet för blogg världen är denna nya blogg, Mediestudier. Det är en grupp blogg som skriver om medier, kan stolt säga att min pappa har första inlägget! Check it out! Bilden, den är på några tomtar som sitter och röker hash längs floden Ganga i Rishakesh.

tisdag, april 21, 2009

Tidsbristen

Så var vi hemma igen, jag Chris Maluszinsky och Pablita (min hund) begav oss upp i bergen till hitta-dig-själv-paradiset-Rishakesh. Efter 5 spyor av pablita och 7 timmar kom vi tillslut dit, moder ganges ringlar sig genom dalen och längs bergen trängs Ashram och olika yoga retreat. Överallt möter man väserlänningar som set ut som dom precis kommit från inspelningen av Matrix. Nej Rishakesh var kanske inte stället för mig, visst var det härligt att bada i Ganges (nej jag kommer inte dö av förgiftning, vi badade faktiskt där ganges började och vattnet var klart!) och forsränna och åka vespa upp i bergen. Men alla dessa ner rökta yogisar? Antingen så var det 50-60 åringar som under ungdomens år varit hippisar och nu skiljt sig och behövt en hitta sig själv resa eller så är det Israeliska ungdomar som precis muckat från militärtjänsten, den senare kategorin blir jag såååå provocerad av! Visst träffade vi ett helt gäng grymt trevliga människor och jag generaliserar en smula när jag nu skriver, men mitt tips är ÅK INTE DIT! Nu är det bara några veckor kvar innan jag ska hem, ska bli vansinnigt skönt och jag längtar nått sjukt mycket efter mina damer där hemma! Soon baby, soon!

tisdag, april 14, 2009

Fy fabian vad varmt det är

För nån dag sen kom Chris Maluzsinsky på besök, han ska vara här i två veckor och bor hemma hos mig, sjukt trevligt. Men idag har värmen stigit ytterligare några grader, 42°+ och min energi är lika med noll! Så dålig uppdatering på bloggen=vidrig värme. Håll till godo med en bild från Bombay förra veckan.

måndag, april 06, 2009

Kameror och pixlar

För några veckor sen var jag hemma i Stockholm på en blixtvisit. En sak som jag hann plocka upp innan jag flög tillbaka var den nya Nikon D3x, i början var jag verkligen inte vän med den alls. Funderade på att byta tillbaka till D3, fick inte ordning på färgerna och massa annat meck. Men det hände nått nu nere i Bombay. Jag kan inte säga att jag har fått ordning på alla delar, tex inomhus under mörka förhållanden. Men i ett hårt utomhusljus, där andras kameror spricker, fick jag ut mjuka och hel tecknande bilder. Det är verkligen samma känsla som när jag fick D3 första gången. Det är helt klart en nivå upp, i bildkvalitet. Eftersom jag nästan alltid plåtar i JPG blir ju kvaliteten därefter, men jag var ju nyfiken hur en råfil såg ut. (jag vet att det är dumt att skriva om allt det här utan att visa bilder men det kommer, jag lovar) Och skillnaden mellan råfilen och JPG filen var stor. Jag gillar JPG kvaliteten, den är råare och har inte lika stort färgomfång som råfilen. Ibland till det bättre och ibland till det sämre. Det är sånt som man får prova fram under resans gång, vad som passar tillvad, lite som att välja film. Om man blandar ihop det här inlägget med debatten om råfiler och vad man får göra, så brukar jag ställa in min kamera att plåta ganska matt. Dvs inte så mycket kontrast, en jämnare grundplåt att börja jobba med. Det här är nått som utvecklats enormt i kameror. Det är stor skillnad bara på D3 och D3X, det är vad man kallar omfånget i bilden, nya kamerorna har mycket större omfång att jobba med. Så nu behöver jag inte göra bilden lika matt för att få ut lika mycket information i den från början. Om jag ska komma till sak, så har mina bilder sett ganska dassiga ut i sitt råformat och gör det ibland fortfarande, men skillnaden nu är att den är mjuk och inte matt. Mycket mer information att jobba med och då blir det också roligare i "mörkummet".

fredag, april 03, 2009

Bombay-Delhi

Jag har aldrig gillat Bombay eller Mumbai om man nu ska vara korrekt. men gårdagens snabb visit tog ändå priset. Värmen igår var så vidrig att det knappt gick att röra sig. Vill ni känna hur det kändes så ta på er ett par långkalsonger och en långärmad tröja, hoppa sen in i en bastu, släng på massa vatten så det blir riktigt fuktigt. När ni sen öppnar dörren för att få lite luft, be någon stå utanför med en hårtork på max värme och spruta rakt i ansiktet på er. Ungefär så varmt var det. Att komma tillbaka till Delhi's 29°+ är som att stiga in i ett kylrum. Svalt och skönt. Det värsta är att det blir bara varmare och varmare här i Delhi också. Dom sista veckorna förra året var nog det varmaste jag upplevt, 45°+. Då längtar man bara till en iskall insjö i nånstans i dom djupa skogarna hemma i svearike. Nu ska jag snart ut och natt jobba! Ha en riktigt skön helg!
Kram

onsdag, april 01, 2009

Tidningen Vi från Kongo


Från tidningen Vi i julas. Läs gärna texterna om det går!